Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је данас, на празник Вазнесење Господње – Спасовдан, Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму у центру Београда, поводом храмовне и градске славе.

Патријарху Порфирију су саслуживали изабрани Епископ марчански Сава (Бундало), високопреподобни игумани Хиландара и Студенице, архимандрит Методије и архимандрит Тихон, као и јерођакон Нектарије Хиландарац, затим протојереј-ставрофор проф. др Владимир Вукашиновић, протођакон Стеван Рапајић и ђакон Радомир Врућинић. Молитвено је учествовало братство Вазнесењског храма на челу са старешином протојерејем Арсенијем Арсенијевићем. Појао је Хор овога храма, под управом Јелене Чворо.

Патријарх Порфирије је у беседи о правој вери, односу према Богу и ближњем и месту Христовом у нашем животу, између осталог истакао да смо унапред победници – ако се држимо за Христове руке.

После Свете Литургије, Патријарх је у порти храма предводио мали опход око Вазнесењске цркве, затим је одслужио помен крај мермерног Крста у порти који сећа на страдале житеље Београда у бомбардовању априла 1941. године. Након помена, Патријарх је, поводом славе Београда, са домаћином славе градоначелником проф. др Зораном Радојичићем преломио славски колач у порти Вазнесењске цркве.

Његова Светост је пожелео свим житељима првопрестоног града Београда срећну славу и Божји благослов, а затим је, заједно са старешином Вазнесењске цркве протојерејем Арсенијем Арсенијевићем, доделио захвалнице заслужнима за несебичну помоћ и велику љубав према Вазнесењском храму.