Спасовданска литија

Спасовданска литија

Спасовдан је празник којим хришћани славе Свето Вазнесење Господње. Увек пада у четвртак, четрдесет дана од Светог Васкрсења Христовог, а десет дана пре Педесетнице, силаска Светог Духа на апостоле.

На Спасовдан 1349 је први србски цар Стефан Урош четврти Душан Немањић Силни објавио свој Законик, збирку закона који обавезују његове поданике и њега самог. Такође на Спасовдан, 1354 је Законик допуњен. То је било у време досадшњег врхунца државности Срба.

У време врхунца духовног, културног и уметничког процвата србског народа, деспот Стефан Лазаревић Хребељановић Високи је 1403. град Београд прогласио престолницом, посветио га Пресветој Богородици, његовој заштитници, а као славу Беграда је одредио Спасовдан.

Литија је богослужбени чин, врста молитвеног обреда, који се врши ван храма о великим хришћанским празницима. То је свечана, саборна поворка верног народа, предвођена свештеницима са крстовима, црквеним заставама и иконама.

На литијској застави, која се носи на челу београдске спасовданске литије је са предње стране Икона Светог вазнесења Господњег и златним нитима извезен натпис „Општина града Београда 1938“, а са друге стране је икона Свете мати Параскеве и натпис „Ко крсно име слави – оном и помаже“.

По завршеној Светој литургији у храму, Спасовданска литија креће изпред цркве Светог вазнесења Господњег, у улици Гепратовој бр. 19, одмах по том иде улицом Кнеза Милоша, па улицом Краља Милана до Теразија.

Ту застане први пут, код Теразијске чесме, извора воде, да се свештенство и народ помоле Богу за здравље београђана.

Даље, са Терзија се иде улицама Кнеза Михаила, краља Петра, или Париском и Симе Марковића, до Саборне Цркве и зграде Патријаршије.

Ту се учесници литије зауставе други пут и моле се Богу за поштеду Београда од страдања, за мир и за напредак.

По том се литија креће улицама Симе Марковића, Поп Лукином, Бранковом (бившом Господарском), Краљице Наталије, Добрињском и Гепратовом до у двориште Вазнесењске цркве.

У југозададном делу дворишта, пред каменим крстом се присутни моле Богу за покој душа свим палим јунацима Београда. Тиме се литија завршава.

• • •

Овде приказане фотографије су снимљене у раздобљу од 1994. до 2010: