Његово Преосвештенство викарни Епископ топлички г. Јеротеј, служио је свету архијерејску Литургију у недељу 21. по Духовима, на празник св. лекара Козме и Дамјана 14. новембра 2021. године, у нашрем храму. Владики је саслуживало братство овог светог храма на челу са старешином, протојерејем Арсением Арсенијевићем, уз појање појаца у певници и певничког хора, као и уз молитвено учешће бројног сабраног верног народа. По прочитаном јеванђељском зачалу које је говорило о сејачу и семену, Владика Јеротеј је произнео беседу у којој је појаснио суштину јеванђељске поуке.

„Реч Господњу сеју пастири, обични људи, па и вероучитељи у школама“ рекао је Владика Јеротеј указујући да нам је данас све доступно, свуда је посејана Реч Божија. Али Господ нам говори да није довољно да само сејач сеје то семе, већ је потребно да се то семе и прими, потребна је родна, обрађена земаља која ће примити то семе и родити свој род, каже Владика и појашњава да „није довољан само призив Божији у веру, него је потребно да Господ прими тај призив, тај дар Божији вере, који Господ даје бесплатно, са жељом да човека спасе“. А то значи, указује Владика Јеротеј, да „морамо и ми сами да порадимо на томе да примимо ту реч Божију“.

Многи умом могу да разумеју реч Јеванђеља, али то није довољно, већ је потребно да човек и срцем прими ту реч – „и не само да је прими, него да се то семе зачне у његовом срцу, па после да се наводњава и да се ђубри, да би родило плодове“ каже Владика Јеротеј. Али, разне бриге овога света гуше реч Божију, па човек не желећи да се одрекне овоземаљскога одбацује небеско. Стога је, каже Владика Јеротеј, „најбоље и најбезболније да се обрађује земља дечијег срца… Да од најранијих дана деца учествују у животу Цркве и у Светим Тајнама, да почне то семе речи Божије да пада у њихово срце и да почне да клија“.

„Господ воли човека, па чак и кад он иде против њега“ наставља Епископ Јеротеј указујући да „Бог нема непријатеља, воли све људе и хоће да им помогне“, па управо „због тога када човек неће добровољно да ради на себи, да буде врлински и добар – зато му Господ шаље разна искушења, како би омекшало то његово отврдло срце и постало обрадиво“. Човек у тој муци и тескоби често схвати да многи проблеми леже унутар њега и постаје пријемчив да прими реч Божију, али за неке људе ни то није довољно, каже Владика.

Зато „Господ може да пошаље и тешке лекове, да човеку даје горке лекове који су исцељујући, да би се човек повратио и покајао“. „Људи који су прошли кроз таква искушења, болна и трагична – доживе преображај“ налгасио је Владика топлички и закључио да „зато треба да се трудимо да испуњавамо заповести Божије, да вршимо врлине а да бежимо од страсти, да бисмо и ми постали као они људи чија срца су обрадива земља, која даје умножене плодове“.

У наставку можете чути звучни запис беседе Епископа Јеротеја у целини.