Према усменом предању очуваном у манастиру Хиландару, ова света икона се најпре налазила у лаври преподобног Саве Освећеног, удаљеној непуних 25 стадија од Јерусалима. Пре свог престављења из овог привременог живота Господу, овај велики учитељ и ктитор једине на читавом истоку лавре Сава Освећени оставио је окупљеној око свог самртног одра братији, завештање, рекавши да ће један царски син српског порекла, његов имењак, након доста времена посетити његову лавру, и заповедио да му се дарује на благослов Богородичина икона Млекопитатељница. Свети Сава Освећени упокојио се у миру и радости четрвте године владавине великог цара Јустинијана.

Равно седам векова прохујало је преко његове чудесне лавре и света икона Млекопитатељница је непомично стајала на свом месту, очекујући испуњење пророчанске и последње заповести блаженоупокојенога Саве Освећеног, која је у срцима братије чувана и на уснама преношена из века у век. Најзад, у 13-ом веку, архиепископ све Српске земље Сава долази на поклоњење у Палестину. У великој лаври светог Саве Освећеног монаси му објављују завештање светог Саве Освећеног и поред чудотворне иконе Богородице Тројеручице и штапа-патерице, дарују му и Млекопитатељницу.

На повратку из Палестине у Србију, свети Сава најпре одлази на Свету Гору Атонску, у свој манастир Хиландар, и дарује манастиру на неодузимљиво наследство и драгоцени украс икону Пресвете Богородице Млекопитатељнице, поставивши је у цркву карејске келије манастира Хиландара, такозване Поснице или Типикарнице. Ваља напоменути да је ову икону, насупрот обичају заједничком за васцелу Источну Православну Цркву, свети Сава поставио на иконостас не са леве стране Царских двери, већ са десне, дакле на место где увек стоји икона Христа Сведржитеља. Ипак, у овој цркви Господ Сведржитељ и данас стоји са леве стране Царских Двери, где је уобичајено место Богородичине иконе.

Богородица Млекопитатељница је једно од најлепших остварења Византијске уметности и зато има и велику уметничку вредност.

Млекопитателница у Београду

Године 2007, поклоничка агенција Српске православне Цркве, као дар српског народа манастиру Светог Саве Освећеног, је понела копију иконе Млекопитатељнице, чији оргинал се налази у Кареји у испосници Светог Саве Српског. Икона је потом из Палестине враћена у Београд, и била изложена у храму Светог Вазнесења Господњег на поклоњење верницима. У току 4. дана колико је икона била изложена, на поклоњење је дошло више хиљада људи широм Србије, и то је једна од највећих посета поклоњења светињи у једном београдском храму која је забележена задњи низ година. Од тада ова икона која има непроцењиву духовно-историјску вредност се налаѕи у храму Вазнесењске цркве.

Млекопитателница као слава храма Вазнесења Господњег

Дана 25.01.2014. године храм Вазнесења Господњег прославио је спомен ове чудотворне иконе. Епископ Јован Ћулибрк је са братсвом храма Вазнесења Господњег служио Свету Литургију у препуном храму.

Икона је свакодневно изложена у Вазнесењском храму и прихвата и „чује“ све који јој искреном вером и љубављу приступају.