plakat 300x200_Forex 8mm-3

У препуној сали Руског дома у петак 18.10.2013.године, је представљено ново издање књиге “Несвети а свети” архимандрита Тихона (Шевкунова) у новом преводу , коју је припремила београдска издавачка кућа “Чувари”.
Kњигу „Несвети а свети” многи називају православним бестселером. Њен тираж на руском језику премашује 1,1 милион примерака. Преводи књиге су издати у Грчкој, Србији, Француској, Румунији, САД, а тренутно се преводи и на кинески. О књизи су говорили директор руског дома господин Михаил Денисов, власник издавачке куће “Чувари” Дејан Павловић, професор књижевности Сања Томић и старешина Вазнесенске цркве у Београду отац Арсеније, уз музичку пратњу Небојше Мастиловића.
У Псково-печерски манастир оца Тихона су, још док је био филмски радник, привлачили превасходно људи који су овде обитавали. Управо о тим људима је објавио књигу која је очарала и Исток и Запад. „Несвети а свети“ је роман мозаик о судбинама људи који су у совјетско доба живот посветили Богу и одбрани Цркве. Већина манастира је спаљена, а монаси су одвођени у логоре тако што би их једноставно прогласили скитницама. Време у којем Бог није био добродошао у људске животе захтевало је често несвакидашну сналажљивост и довитљивост манастирских обитељи које су опстајале у вучјим временима. Али, овај роман одише тихом смиреношћу и радошћу живота чији је циљ и у најтежим историјским приликама – сачувати чисто срце пред Богом. Судбине монаха који су живели у близини светих пештера и катакомби Псково-Пештерског манастира, живописне су, духовите и често невероватне, као и њихови јунаци, и читају се у једном даху.

DSCF4987 DSCF4993 (1) DSCF4995 DSCF5005

„Многи људи проживе свој живот, а да сами себе не упознају. Ми само имамо неку представу о себи, или некакву уобразиљу која зависи од наше сујете, гордости, амбиција и осетљивости на увреде. А истина је, ма колико нам се то болним чинило, да смо несрећни, и јадни, и сиромашни, и слепи, и наги. Сећате ли се тих речи из Откровења? То се може открити само кроз јевнђелски и крајње поштен однос према себи. Ако баш хоћете, управо то и јесте право смирење. Оно ни најмање не понижава човека. Напротив, управо они који прођу кроз то искушење и спознају страшну, али праву истину о себи и постају свети. То су исти они прозорљиви људи, пророци и чудотворци који код вас изазивају такво одушевљење.“
Архимандрит Тихон