У недељу 21.10.2013 Епископ Липљански Господин Јован одржао је беседу после читања јеванђеља и истакао значај Христовог Распећа за духовни живот сваког верника. Он је у беседи нагласио да је у православној иконографији Распећа присутно и Његово свето Васкрсење и навео пример иконе Скидања са крста у манастиру Нерези. За разлику од западњачког приступа иконографији распећа у којој доминира људски бол, како је, по речима епископа, у свом делу „Идиот“, лепо истакао Ф.М. Достојевски, у православној иконографији видљива је тиха радост предстојећег Васкрсења.

IMG_1085 IMG_1134

Обративши се старешини храма, оцу Арсенију Арсенијевићу на обимној  организацији јубилеја, 150 година од освећења храма, који никада није у својој историји прекидао богослужење, а у многим тренуцима  је делио страдалну историју свога народа, он је посебно подсетио на то да је храм после зидања био дат у службу пре свега војсци, а затим и парохијанима. Храм, који је са правом у прошломе веку био називан господским, јер је окупљао елиту српског друштва, никада није изгубио своју везу са војском.

Управо из тог разлога епископ Јован је заблагодарио Богу због великог броја окупљених припадника Војске Србије. Нагласио је да је ово први пут да су сви војни свештеници саборно одслужили литургију, док је апостол прочитао пуковник Стеван Карапанџин а св. Литургију су отпојали  припадници Војске Србије.

Старешина храма светог Вазнесења Господњег јереј Арсеније Арсенијевић је заблагодарио Његовој Светости, господину Иринеју на благослову и молитвеној подршци за организацију овог јубилеја, а епископу Јовану на служби и беседи, додавши да храм који је сазидан, у оно време, на рубу Београда, окружен касарнама, и данас када прославља свој јубилеј заједно са припадницима војске Србије, заједно са њима војује за Христову правду и истину.

IMG_1080 IMG_1151