У наставку прославе 150.година од градње храма светог Вазнесења Господњег у Београду, четврти дан прославе, среда 25.09.2013.године био је посвећен малишанима. Најмлађи београђани и њихови гости, кроз припремљене културно-уметничке манифестације између осталог могли су да се упознају и са витештвом наших предака, које су им представили чланови СВИБОР-а. Српско витешко борење ( СВИБОР ), је иначе група младих људи која је обновила знања и вештине војевања Српских Стратилата, као и бројне културно-спортске манифестације. Догађај и представа су пропраћени на опште одушевљење најмлађих , који су и сами након програма приступили оделима и оклопима.

Након тога њихови вршњаци Академског друштва „Нови Београд“ – Високе туристичке школе представили су им фолклорно културно-уметничко наслеђе, кроз народне игре и неписану српску етно традицију.

Дечји хор при храму светог Вазнесења Господњег под вођством Јелисавете Арсенијевић обележио је овај јубилеј удостојивши га својим учешћем, а такође и подсетивши старије окупљене на речи псалмопевца Давида : “ Из уста деце и одојчади начинио си себи хвалу“… 

Представа којом је крунисано вече, „Српске мајке“ – у извођењу драмске секције средње школе
„Свети Трифун“ из Александровца жупског оставила је својом поруком посебан утисак на посетиоце вазнесењског јубилеја. Играно дело „Српске мајке“ инспирисано је стубовима српства,мајкама државотворности,части,љубави,краљицама,оним обичним, као и академским грађанкама. Читаво дело се протеже од Књиге постања и самог стварања света,преко лозе Немањића,славе српске,ослобођења од Турака,Првог светског рата,Голготе српске, нацистичке окупације,завршавајући се васкрснућем читавог рода нашег.Све време праћена духовном и културном музиком, у извођењу музичког састава ове школе, као и просвећењем у сваком смислу. Драмска секција Средње школе „Свети Трифун“, је такође учествовала у низу културних манифестација, приказујући управо ово дело, манифестација попут регионалних такмичења аматерских драмских позоришта, добивши бројне награде. Нешто више о овој представи погледајте на интернет адреси:

http://www.youtube.com/watch?v=jikLVOSIfXU

Надамо се да сте са нама уживали у благословеним моментима ових манифестација. Четвртак 26.09.2013 биће завршна тачка прославе 150.година од градње храма светог Вазнесења Господњег у Београду.У четвртак у 19:00 часова у руском Дому, биће одржана промоција диска „Сјајне српске звезде“ аутора Небојше Мастиловића. Биће нам посебно задовољство ако вашим присуством употпуните нашу радост у Господу.
Унапред захвално братство храма светог Вазнесења Господњег у Београду.