У среду 25.12.2013. године, у 19 часова у парохијском дому Вазнесењске цркве у Београду, почасни гост биће Епископ бихаћко-петровачки Атанасије (Ракита). Тема на коју ће говорити јесте “ Епархија бихаћко-петровачка радује се Христу“. Атанасије Ракита рођен је у Јању код Шипова. Замонашио се са 19 година у манастиру Крка код Книна, у завршном разреду богословије. Дипломирао је на Академији Светог Владимира у Њујорку. Намеравао је тамо да настави школовање, али га је тадашњи епископ позвао назад. До 25. године предавао је у манастиру Крка, а потом је премештен на Косово и Метохију, у Призренску богословију. Тамо је остао 11 година.
У Београд је дошао 1994. године на позив Патријарха српског Павла, где је предавао на београдском Богословском факултету. За Епископа хвостанског (некадашња епархија на Космету) изабран је током НАТО бомбардовања Србије маја 1999. године. Као Епископ хвостански, обављао је дужност помоћника Патријарха српског у Архиепископији београдско-карловачкој.
Свети архијерејски сабор Српске православне цркве на свом редовном засједању 1. јуна 2013. изабрао га је за Епископа бихаћко-петровачког, будући да је дотадашњи Епископ Хризостом изабран за епископа зворничко-тузланског. За епископа бихаћко-петровачког устоличен је 11. августа 2013. у Босанском Петровцу. Епископ Атанасије ће говорити о животу Цркве у епархији бихаћко-петровачкој, као и о својим монашким искуствима.