Душеугодни славослов

images Поетична душа, поетично исказује свој DSCF3865 доживљај живота и односа према животу и другима. Тај доживљај уме да буде врло интензиван, да утиче на свест присутних и њихову философију битија. Тако је било и на промоцији књиге „Слово љубави“ деспоту Стефану Лазаревићу, песника Дејана Лазаревића која је одржана како смо најавили у среду 13.11.2013. године у Парохијском дому Вазнесењске цркве у Београду. Вече издвојено за поезију, протекло је врло живо, односно прожето неком посебном енергијом. Господин Чолаковић рецезент ове књиге, и пријатељ Дејана Лазаревића, увео нас је у ово предавање прочитавши део из уводне речи књиге. Подсећајући нас да је историја заједница људи са Богом, и као таква она је заветна заједница, где је историја континуитет једне заједнице у њеној истоветности, господин Чолаковић је нагласио да систем вредности западне цивилизације, па и наше данас заправо јесте метафизички, односно да је искључена вера и то она суштинска. Доживљај господина Дејана Лазаревића над моштима Светог деспота Стефана Лазаревића, где му је срце заиграло, указује каква грандиозна сила је покренула његову поетску инспирацију и незаустављиво стиховно безмолвије.

Беседа деспоту Стефану Лазаревићу

Цитирајући Светог деспота Стефана Лазаревића, тачније његову беседу после смрти оца цара Лазара, где се именује за Господина свих Србаља, деспот Стефан Лазаревић узима на себе бреме не само владара, већ и пастира народа. „Сваки пут када почнем беседу Светом Стефану, ја се бацам у океанске струје које су неистражене и у недоглед“, говори дејан Лазаревић, човек у чијој души је толико жив истински лични однос са Светитељем да то једноставно није могуће не приметити. Описао је догађаје после Стефанове смрти, ратове, земљотрсе, потопе како духовне тако и све друге, рецитовао своје благодатне стихове наописане овде, и опет истакао да Бог исказује силу, чувајући свој народ због свога угодника Стефана. Искрено препоручујемо књигу, јер верујемо да овакви искрени славослови који се налазе у њој, јесу созерцање страшне Божије тајне. Ова слова мире прошлост и будућност у садашњости, како каже рецезент књиге.

„Љубав је Бог, Он је и Слово, Њему се пише слово љубави, а словом се ословио и Свети деспот Стефан Лазаревић, и помисао на њега претвара се у радост суза“… говори песник Дејан Лазаревић..