DSCF7757Ђакон Душан Новаковић гост трибине у парохијском дому Вазнесењске цркве у Београду, говорио је на тему : Распеће и Васкрсење Господа Христа у православној иконографији.

 Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, а на позив старешине Вазнесењског храма протојереја Арсенија Арсенијевића, ђакон Душан Новаковић, иконописац и свештенослужитељ при манастиру Јовања, одржао је 7. маја 2014. године, у парохијском дому београдског Храма Вазнесења Господњег, предавање о иконографским представама Распећа и Васкрсења Христовог.

Ђакон Душан Новаковић иконописац је вишегодишњег искуства и одличан познавалац ликовне уметности различитих епоха и праваца. У кратком осврту на основне иконографске елементе иконе Распећа- најтужнијег и најпотреснијег сижеа у историји „свих светова“, односно силаска у Ад и Васкрсења, ђакон Душан Новаковић истакао је далеко дубљи смисао сцена у радовима источних зографа у поређењу са прозаичним елементима западне традиције. Наиме, сматра о. Душан Новаковић, основну естетску категорију у источној традицији сликања светих слика (А. Рубљов, Т. Грк…), представља узвишеност. Насупрот томе, у западном (римокатоличком и протестантском) изразу приметна је доминација натуралистичких, па и профаних елемената (Т. Мазачо, С. Ботичели, Рафаело…).

Предавање ђакона Душана Новаковића изузетно лепо је примљено код верног народа Београда, а употпуниле су га видео- пројекције сцена Распећа и Васкрсења Христовог.